”Via Carpatica” Nemzetközi Konferencia

”Via Carpatica” Nemzetközi Konferencia


A Bihar megyei Tanács, a Bihar megyei Fejlesztési Ügynökség és a Bihar megyei Kormánybiztosi Hivatal 2018. máricius 23-án nemzetközi konferenciát tartott a „Via Carpatica” transzeurópai közúti infrastruktúra fejlesztésének témájában, amely konferencia céljaként a jelenlévők egy olyan együttműködési keret kialakítását tűzték ki amely által biztosítható a projekt megvalosítása szempontjából szükséges lépések megtétele, valamint egy olyan szakmai segélynyújtás, illetve képviselet is amely által elősegíthető a stratégiai jelentőséggel bíró közúti szállítási folyósó kiépítése.

Ezen alkalommal, egy együttműködési protokoll is aláírásra került az ország nyugati régióját képező 4 (Szatmár, Bihar, Arad és Temes) megye képviselői által, hogy ezáltal támogassák a Románia területén megépítésre kerülő ezen projekt kezdeményezését.

A Via Carpatica egy olyan közúti közlekedési folyósó amely a Balti és a Fekete tengerek közötti összeköttetést biztosítja. A folyósó Litvániában, Kaunas városában kezdődik, majd Lengyelországon, Szlovákián és Magyarországon áthaladva ér az országhatárig. Románia területén a közlekedési folyósó kettéágazik, amelyből egyik a konstancai kikőtőhöz vezet Nagyvárad – Arad – Temesvár – Lugos – Déva – Nagyszeben – Piteşti – Bukarest – Konstanca útvonalon, a másik pedig a román-bolgár határhoz, a Calafat-Vidin építés alatt álló hídon áthaladva, Nagyvárad – Arad – Temesvár – Lugos – Drobeta Turnu Severin – Vânju Mare – Calafat útvonalon.

A Bihar megyei Tanács nagy tárgyalótermében tartandó konferencián részt vettek többek között a Bihar megyei kormánybiztos Ioan Mihaiu, a megyei tanács három vezetője, Pásztor Sándor, Ioan Mang és Traian Bodea, valamint Szabó József – Bihar megyei menedzser, Emilian Pavel Bihar megyei európai parlamenti képviselő, Andrei Caciora és Vitályos Barna igazgatók a Bihar megyei Fejlesztési Ügynökség részéről, továbbá a fontosabb megyei intézmények számos képviselője. Hozzuk csatlakoztak a Szatmár megyei Tanács elnökei és vezetői: Pataki Csaba, Timiş Dobra Călin – Ionel, valamint Bilcea Sergiu, az Arad megyei Tanács alenöke. Ugyanakkor, a Szatmár és a Temes megyei Kormánybiztosi Hivatalok részéről jelen volt Filip Darius és Andreaș Eva Georgeta, az Arad megyei Kormánybiztosi Hivatal részéről pedig Damian Vasilică alprefektus. A határon túli vendégek közül megemlíthetjük Tóth Andort, a magyarországi Fejlesztési Minisztérium titkárhelyetteség, Piotr Miaso-t, a lengyelországi Podkarpatckie Régió Közúti Adminisztrációjának vezetőjét, Barbora Kovacova-t, a kosicai EGTC Via Carpatica képviselőjét, Mateusz Gniazdowski, a lengyelországi Centre for Eastern Studies (Kelet Európai Tanulmányi Központ) vezetőjét, valamint Dubniczky Kittit, a budapesti CESCI Intézmény részéről.

”Via Carpatica” Nemzetközi Konferencia