Nagyszalonta terelőútja – Megvalósíthatósági tanulmány

Nagyszalonta terelőútja – Megvalósíthatósági tanulmány


A megvalósíthatósági tanulmány által a Nagyszalontán áthaladó közúti forgalom elterelésének lehetőségei kerültek megvizsgálásra. A forgalom a településen kívüli elvezetése az egyre nagyobb számban közlekedő teherjárművek miatt szükséges, amelyek a magas szintű légszennyezettség mellet, zajt és kisebb földmozgásokat is okozak, amelyek gyengítik a főút melletti építmények szerkezetét, azonban a terelőút által csökkenthető lesz a mértani szempontból veszélyesnek mondható szakaszok (éles kanyarok) miatt bekövetkező balesetek kockázata is.

A forgalom Nagyszalonta megyei jogú városból való kiterelése által növekedik a közlekedési sebesség és biztosítható lesz a tranzitforgalom azon útakról való átvétele is amelyek a nagyváradi terelőútra, valamint az épülő A3-as autópályára vezetnek. Ugyanakkor, úgy véljük, hogy a közúti forgalom nagymértékben fog növekedni a következő időszakban, legfőképp a Romániát és Magyarországot, valamint a nagyváradi ipiari parkokat összekötő 79-es Főút, valamint A3-as közötti összeköttetések megépítése miatt.

A választott útvonal a 79-es Főút jobb oldalán építésre kerülő kereszteződés által ágazik ki és Nagyszalonta megyei jogú város déli részénél épülő csomópontnál fejeződik be.

Nagyszalonta terelőútja – Megvalósíthatósági tanulmány