A doua întâlnire de lucru dintre oficialii orașelor Derecske (Ungaria) și Nucet

Cea de a doua întâlnire de lucru dintre oficialii orașelor Derecske (Ungaria) și Nucet s-a desfășurat pe parcursul a mai multe ore, miercuri, chiar la Nucet și, mai apoi, în Vârtop. Vizita delegaților maghiari s-a încheiat prin semnarea unui minute a întâlnirii.

După ce Agenția de Dezvoltare Durabilă (ADD) Bihor a organizat, la mijlocul lunii mai, o întrevedere între delegația Primăriei Nucet și reprezentanții din Derecske, chiar în Hajdú-Bihar, miercuri a fost rândul vecinilor maghiari să întoarcă vizita. Astfel, încă de dimineață, reprezentanții instituțiilor din Derecske, adică Iklódiné Szilágyi Katalin, șef centru de regiune Derecske – Hajdú-Bihar, primarul din Derecske, Bakó István, și Diószegi József, consilier local al orașului Derecske, au ajuns în orașul bihorean Nucet, acolo unde au fost întâmpinați cu ospitalitate de către gazde. Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Ioan Mang, Mircea Tuduce, primarul din Nucet, Vitályos Barna, directorul executiv ADD Bihor, consilierii locali și consilieri CNIPT sunt doar câțiva dintre cei care au încercat să le asigure musafirilor o primire călduroasă.

Scopul acestui schimb de experință este o viitoare înfrățire, prin care cele două localități să dezvolte proiecte comune, prin intermediul programului Interreg V – A România – Ungaria. Zona Vârtop este cea care ar avea cel mai mult de câștigat de pe urma acestui acord de colaborare, datorită investițiilor care ar permite valorificarea potențialului turistic al stațiunii montane.
Imediat după ce s-au așezat la masa de dezbateri, oficialii din cele două țări au și început să vorbească despre structura și modul de funcționare a instituțiilor pe care le reprezintă, găsind atât asemănări, cât și diferențe în modul de organizare. Mai mult, aceștia și-au arătat deschiderea de a prelua unii de la ceilalți exemple de bune practici în scopul dezvoltării.

La pas prin Nucet

După mai bine de o oră de discuții, delegația din Derecske și-a arătat interesul de a cunoaște mai bine orașul cu care ar urma să se înfrățească. Astfel, cei trei reprezentanți au vizitat, pe rând, Centrul Medico – Social de Psihiatrie Nucet, o unitate aflată în subordinea Consiliului Județean care oferă servicii socio-medicale de psihiatrie pentru peste 200 de pacienți, Școala Gimnazială nr. 1 Nucet, Casa de Cultură Ioan Davideanu, care găzduiește un colț de istorie al orașului Nucet, locul în care se vor construi bazinele didactice de înot, pe care Consiliul Județean le finanțează prin ADD, dar și Centru Național de Informare și Promovare Turistică (CNIPT) Nucet.

Înainte de a-și lua rămas bun, reprezentanții de peste graniță au făcut o oprire la Vârtop, acolo unde și-au oferit răgaz de a vizita stațiunea și chiar au făcut o plimbare de 20 de minute cu telescaunul, experință pe care au imortalizat-o în zeci de fotografii. La finalul acesteia, reprezentanții din Derecske și din Nucet au semnat o minută a întâlnirii care speră să se concretizeze în proiecte comune de succes, după înfrățirea oficială. Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Ioan Mang, i-a felicitat pe cei implicați, urându-le mult succes în demersurile pe care le vor face, și i-a asigurat de toată susținerea. ,,Și eu vă mulțumesc pentru deschiderea pe care ne-ați arătat-o, pentru primirea pe care ne-ați făcut-o în Derecske, și sper că am reușit să fim gazde cel puțin la fel de bune. Acest acord pe care l-am semnat azi reprezintă doar începutul unei lungi și frumoase colaborări”, a spus în încheiere primarul orașului Nucet, Mircea Tuduce.

http://agentianewsbihor.ro/

A doua întâlnire de lucru dintre oficialii orașelor Derecske (Ungaria) și Nucet
Etichetat ca: