ELŐKÉSZÍTÉS ALATT ÁLLÓ HATÁRON ÁTNYÚLÓ PROJEKTEK

A január 19-én, pénteken megszervezésre kerülő, Közösségi Fejlesztési Egyesület tagjainak és a Bihar megyei Fejlesztési Ügynökség Rendkívüli Közgyűlésén a résztvevők megegyeztek a V-A Románia – Magyarország 2014-2020-as Interregiónális Program keretében kivitelezésre kerülő két projektről.

A 11 órakor kezdődő munkatalákozóról nem hiányzott a Bihar megyei Tanácsot képviselő Pásztor Sándor elnök, valamint a Székelyhíd, Margitta, Belényes megyei jogú városok és Élesd, Érmihályfalva, Székelyhíd, Vaskohsziklás, Vaskoh és Diófás városok képviselői sem. A Bihar megyei Fejlesztési Ügynökség vezetősége részéről Vitályos Barna és Andrei Caciora volt jelen.

A „Bihar megyei, nagyváradi és hajdúböszörményi munkalehetőségek fejlesztése a helyi infratruktúra potenciáljának kiterjesztése révén” megnevezésű projektet a nagyváradi Polgármesteri Hivatal, a hajdúböszörményi Városháza és a Bihar megyei Fejlesztési Ügynökség egyaránt támogatja. A második, „A Bihar és a Hajdú-Bihar megyei munkahelyek számának növelése” megnevezésű projekt a Bihar megyei Fejlesztési Ügynökség és a Hajdú-Bihar megyei Fejlesztési Ügynökség együttműködését feltételezi. A Bihar megyei Fejlesztési Ügynökség saját költségvetéséből származó hozzájárulása a projekt teljes értékének 2%-át képviseli.

A projektek célja a mezőgazdasági és a ki nem aknázott piaci potenciállal rendelkező ökológiai termékek gyártási iparának bátorítása, a hagyományos termékek ismerete és nagyobb piacon történő forgalmazása és értékesítése, valamint kompetenciák, készségek és vállalkozói képességek kifejlesztése a helyi termelők között továbbképzési kurzusok szervezésével, továbbá egy, a mezőgazdászokat és a termelőket magába foglaló adatbázis létrehozása”.

A két projekt főbb célkitűzése a rendelkezésre álló munkaerő rurális környezetből való bevonása és annak, a lakhelyhez közeli szakképzett központokban való továbbképzése, valamint egy olyan határon átnyúló együttműködési viszony kialakítása amely kiváló minőségű, ökológiai termékek gyártásában, márkák vagy helyi identitással rendelkező védjegyekben mutatkozik meg.

ELŐKÉSZÍTÉS ALATT ÁLLÓ HATÁRON ÁTNYÚLÓ PROJEKTEK